fbpx

Блог

8 съвета за добрите ви взаимоотношения с хазяина

Отношенията между собственик и наемател могат да бъдат трудни: и двамата рискувате при подписването на договор. А, този документ прави всеки един зависим от другия.

 

Наемодателите поемат финансов риск, ако наемателят причини щети или спре да плаща наем. Наемодателя зависи до голяма степен от наемателят. Неприемливите и мръсни помещения причиняват много стрес. Поради тази причина е много важно да се утвърди добра връзка с наемодателя възможно най-скоро.

 

Вижте тези осем правила, които ще ви помогнат да имате добри взаимоотношения с хазяина си.

Бъдете честни

Почти невъзможно е да се опознаете с наемодателя си, след като сте тръгнали с неподходящ крак, затова започнете да полагате усилия да изградите добри отношения от първия ден.

Малки лъжи, като скриване на допълнителен съквартирант, могат да създадат незабавно недоверие и напрежение, ако (и когато) вашият хазяин го установи. От деня, в който подпишете договор за наем и стъпите в апартамента, уверете се, че сте напълно честен.

Плащайте си наема

Няма нищо по-лошо за отношението на наемодателя-наемател, от наемател, който не плаща наема навреме. Ако не мислите, че ще можете да платите наема навреме, свържете се веднага с наемодателя си и се уверете, че не го оставяте в неведение.

Поздравявайте

Ако собственикът ви всъщност е човекът, който живее на долния етаж, не забравяйте да гопоздравите, когато минавате във фоайето. Да бъдеш приятелски настроен ще изгради доверие и също така ще накара хазяина ви да окаже бърза помощ по подръжката на апартамента, ако възникнат проблеми.

Спазвайте правилата

Спазвайте правилата, които са написани, в договора за наем. Запомнете: правилата са там, за да защитят и двама ви, а нарушаването им може да създаде както личен, така и правен проблем. Ако сте се подписали и сте обещали, че няма да рисувате стените, или да  преотстъпвате мястото без разрешение, тогава не го правете, без да питате.

Писмено доказателство за уговорки

Тъй като и двамата поемате рискове в зависимост един от друг, опитайте да поставите всеки разговор, свързан с апартамента, и заявка в писмен вид. Било то по електронната ви поща или в социалните мрежи.

Знайте си правата

Макар че, има много неща, които можете да направите, за да имате положителни отношения с наемодателя си, не сте единственият, който отговаря, ако нещо се обърка. Има законодателство, което защитава наемателите от дискриминация, небрежност и други въпроси, които биха могли да се появят при наемането на апартамент.