fbpx

Блог

Как да спестим пари когато сме под наем?

Ако живеете самостоятелно, особено ако това е за първи път, може да се почувствате като спечелили от лотарията – докато не разберете колко бюджетни средства са свързани със самостоятелното живеене. Наем, храна и други месечни разходи могат лесно да отнемат удоволствието от независимостта. Но, ако следвате тези съвети за бюджет, ще можете да извлечете максимума от апартамента си, преди да сте останали без пари:

Наемете апартамент на средните етажи

Апартамент на среден етаж може да е малко по-шумен, но ще бъде по-топло през зимата, и по-хладно през лятото и ще ви спести сметка за електричество.

Превключете на „Off“

Изключете светлините, електрониката и климатика/парното, когато сте извън града през деня, за да спестите на сметката си за енергия.

Оставете домакинството за вечерта

Някои компании начисляват по-високи цени през деня, когато енергията се използва най-много. Това оставя вечерите извън пиковите часове, което означава, че е най-евтиното време да си изперете дрехите, да стартирате съдомиялната машина и да заредите електрониката си.

Променете осветлението

Използвайте енергоспестяващи флуоресцентни крушки, за да намалите енергийните разходи. Крушките издържат до 10 пъти по-дълго от стандартните крушки  и използват приблизително 75% по-малко енергия. Също така, ако имате много прозорци, използвайте естествената слънчева светлина през деня, за да спестите повече енергия.

 

Купувайте на едро

Купете любимите си или най-използваните продукти на едро за по-големи спестявания, но не ставайте луди да купувате всичко по този начин. Това се отнася за тоалетна хартия, хартиени кърпи, миялни препарати, паста за зъби, макаронени изделия, торби за боклук, сапун, ориз, крушки и други ежедневни продукти. Опитайте се да не купувате в големи количесрва нетрайни стоки, освен ако не ги използвате веднага. Можете също така да опитате разделянето на разходите за покупки с приятел или съквартирант за допълнителни спестявания.